Donatori

Kako se koristi

 

Ukoliko ste zainteresovani za neku konkretnu neprofitnu organizaciju, najjednostavniji način da dođete do informacija o željenoj organizaciji je da ukucate ime organizacije ili deo imena organizacije u polju za pretragu i kliknete na dugme Pretraži

Nakon klika pojavljuje se tabela u kojoj je konkretna organizacija (ukoliko ste uneli puno ime organizacije) ili tabela u kojoj su organizacije koje imaju isti pojam iz pretrage u svom imenu.

U tabeli se nalaze sledeće kolone: Puno ime organizacije, Skraćeno ime organizacije, Grad/Mesto (sedište organizacije), šifra delatnosti, Profil organizacije i Bedž.

Već na osnovu bedža možete zaključiti koji nivo transparentnosti je ostvarila organizacija. Ukoliko želite da pogledate detalje o organizaciji, to možete učiniti klikom na Pogledaj profil.

 U Srbiji postoji preko 33 hiljade registrovanih neprofitnih organizacija (udruženja, fondacija i zadužbina).

 Zato smo i lansirali on-line platformu Neprofitne.rs koja olakšava uvid u transparentnost i uticaj neprofitnih organizacija zainteresovanim stranama. Donatori, mediji, građani na veoma lak način mogu da dobiju informaciju o određenoj neprofitnoj organizaciji, dovoljno je da u polju Pretrage unesu ime organizacije i u rezultatima pretrage će već imati određene podatke, jedan od njih je bedž koji organizacija ima a koji u stvari predstavlja njen nivo transparentnosti.

 

Transparentnost = Poverenje

Nivoi transparentnosti:

 

Preuzet profil – bedž Preuzet profil pokazuje da je organizacija preuzela profil i time demonstrirala da je zainteresovana da pokaže svoju transparentnost, ali da još nije podelila dovoljno podataka da bi dobila bedž Transparentno ili bedž Otvorena knjiga.

 

Prvi korak – bedž Prvi korak Organizacija dobija kada unese osnovne podatke tj. kontakt podatke organizacije i podatke o programima koje sprovodi.

 

Transparentno – bedž Transparentno Organizacija dobija nakon što prođe prvi korak i nakon što unese podatke o svojim prihodima i rashodima.

 

Otvorena knjiga – bedž potpune transparentnosti Otvorena knjiga Organizacija dobija kada nakon osvojena prva dva bedža, dopuni finansijske podatke za poslednje tri godine.