Transparentne organizacije > Otvorene knjige > Udruženje građana "Pobunjene čitateljke"
Organisation logo

Udruženje građana "Pobunjene čitateljke"

O organizaciji

Skraćeno ime:
Pobunjene čitateljke
Matični broj:
28268769
Adresa:
Cara Dusana 167/11, Beograd
Telefon:
+381653626002
Godina osnivanja:
2018
PIB:
111173390
E-mail:
pobunjene.citateljke@gmail.com
Šifra delatnosti:
9499
Naziv delatnosti:
Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja
Forma registracije:
Udruženje

Ljudi

Osnivači/ca:
Dara Šljukić, Nađa Bobičić, Milica Ulemek
Ime zakonskog zastupnika/ce:
Irena Jovanović
E-mail zakonskog zastupnika/ce:
irena.jovanovic1303@gmail.com
Ime kontakt osobe:
irena.jovanovic1303@gmail.com

Ciljevi:

#književnost #feminizam #socijalizam #književnakritika #obrazovanje #aktivizam

Primarni cilj:
Kultura i umetnost
Misija organizacije:
Pobunjene čitateljke su regionalna grupa književnih kritičara_ki, koja se zalaže za
feminističke vrednosti u post-jugoslovenskom književnom prostoru. Svojim radom želimo da
promenimo dominantne vrednosti u post-jugoslovenskom književnom polju i suprotstavimo se
konzervativnim pristupima književnosti.
Polje rada / delatnost organizacije:
Kroz uvek oštar kritički odnos prema različitim
tekstovima, narativima i diskursima, sprovodimo programe edukacije, bavimo se izdavačkom
delatnošću i umrežavamo se na regionalnalnom nivou sa ciljem proizvodnje sadržaja za širu
čitalačku publiku, mlade, radnike i radnice u kulturi, stručnu i aktivističku zajednicu, i druge
zainteresovane strane.
Sekundarni cilj:
Ostalo

Programi:

Konkretni rezultati organizacije u poslednje 3 godine:

2023. Zajedno sa drugim organizacijama smo u procesu smo regionalne mreže radnica u umetnosti i kulturi koje će raditi na zalaganju za bolje uslove rada u ovim oblastima.

U KROKODILovom centru organizujemo "Pobunjeni kritičarski lab" – kritičarske radionice namenjene studentkinjama književnosti i humanistike i akterkama u kulturi zainteresovanim za angažovane pristupe književnosti.

2022. Čitalački klub "Pobunjeno čitam od 15 do 115" bio je program tokom kog smo čitale i razgovarale o delima književnica i kvir autora/ki iz celog ex-Yu regiona. Učesnice su bile uzrasta od 16 do 84 godine i zajedno su učestvovale u diskusijama, pisanju tekstova o knjigama i produkciji audio potkasta na teme obrađivane tokom čitalačkog kluba.

2021. U decembru smo osnovali književni izbor "Štefica Cvek" za najbolja pobunjena književna dela objavljena u prethodnoj godini na BHSC jeziku.

2020. godine pokrenuli smo onlajn književnu emisiju Inside/Out u kojoj angažujemo autore/ke, kritičare/ke, prevodioce/teljke, umetnike/ce i aktiviste/kinje sa post-jugoslovenskih prostora. Sa njima razgovaramo o kreativnom procesu, demistifikujući stereotipe o umetničkoj inspiraciji i promovišući ideju književnog stvaralaštva kao rada. Emisija je imala tri sezone.

2019-2020. Organizovale smo različite programe književno-kritičarskih radionica i čitalačkih klubova pod naslovom #pobunjenočitam, na kojima smo se bavile savremenim ženskim književnim stvaralaštvom i kvir autorima/kama. Teme kojima smo se bavili bile su feminističke, kvir, andi/dekolonijalne i neomarksističke interpretacije književnosti; jugoslovenska istorija i kulturno nasleđe, rodno zasnovano nasilje, postkonfliktna društva i književnost za decu i mlade.

2018. godine smo objavile knjigu eseja “Rat iz dečje perspektive” u saradnji sa 15 kritičarki iz 6 zemalja bivše Jugoslavije. Povodom objavljivanja knjige organizovale smo regionalnu konferenciju književnih kritičarki i čitalačke radionice za širu javnost.

Pobunjeno čitam

Ciljna grupa:

Mladi

Trajanje u mesecima: 30

Oblast delovanja:

Obrazovanje

Opis programa:

Program #pobunjenočitam uključuje niz radionica i čitalačkih klubova koje smo organizovali i vodili od jeseni 2020. godine do danas. Fokus radionica je rad sa mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i sa studentima, na razvijanju kritičkog čitanja književnosti, ali i drugih narativnih i medijskih formi. Radionice po pravilu uključuju predavački deo, gde mi iz Pobunjenih čitateljki, ili naše gošće, govore o kritičkim i teorijskim pristupima književnosti. Drugi deo radionica su seminari na kojima ohrabrujemo mlade polaznice i polaznike da argumentovano iznose svoje stavove i interpretiraju tekstove.

Tri glavna konkretna rezultata programa:

#pobunjenočitam radionice okupile su u poslednjih 30 meseci veliki broj mladih ljudi, čime kontinuirano proširujemo svoju zajednicu. Naročito smo ponosni na naše umrežavanje sa mladima iz unutrašnjosti zemlje i raznih delova celog post-jugoslovenskog regiona.
Još jedan od rezultata #pobunjenočitam programa jesu književne kritike polaznika radionica, koje su pisali uz našu mentorsku podršku. Kritike istovremeno predstavljaju mnogima od naših polaznika prvi izlazak u javnu sferu. Kritike su objavljene na našim sajtovima bookvica.net i mini.bookvica.net, kao i u biltenima, koji predstavljaju još jedan od rezultata našeg programa.

Šta se promenilo za vaše korisnike zahvaljujući programu?

Mnogi od njih su kroz naš program prvi put imali pristup alternativnom obrazovanju, odnosno znanju koje im nije dostupno u formalnom obrazovnom sistemu sve do univerziteta. Mnogi od njih su takođe po prvi put imali priliku da objave svoje tekstove u štampi i na onlajn portalu. Jednako važno je i to što su dobili prostor da upoznaju druge mlade ljude sličnih interesovanja širom Srbije i susednih zemalja, i prostor gde mogu slobodno da iznose svoje kritičke stavove i diskutuju sa drugima.

Štefica Cvek

Ciljna grupa:

Svi građani

Trajanje u mesecima: 18

Navedite glavne donatore:

NKD

Oblast delovanja:

Kultura i umetnost

Opis programa:

„Štefica Cvek“ je naziv nagrade ili, preciznije, književnog izbora, koji organizujemo i dodeljujemo zajedno sa svojim koleginicama iz regiona, za najbolja pobunjena dela objavljena u prethodnoj godini. „Štefica Cvek“ je osmišljena sa ciljem ohrabrivanja pobunjenih književnih praksi, prvenstveno feminističke književnosti, kao i kritičkih čitanja književnosti – iz feminističke, antitkolonijalne, marksističke i kvir perspektive. Inicijativa potiče iz prepoznavanja marginalizovanosti ovih perspektiva u postjugoslovenskoj književnoj kritici i skrajnutosti autorki u regionalnom književnom polju. Ideja iza nagrade takođe se oslanja i na dosadašnji rad Pobunjenih čitateljki na premrežavanju postjugoslovenskog književnog polja, na afirmaciji međusobnog povezivanja akterki i aktera, razmene poetika i kritičkih čitanja. Shodno tome, planovi za budućnost jesu da se nagrada svake godine objavljuje u drugoj državi postjugoslovenskog regiona (a jednog dana možda i šire – balkanskog regiona).

"Štefica Cvek" uključuje i niz drugih aktivnosti osim samog priznanja - u sklopu ovog programa pišemo književne kritike i prikaze, organizujemo književne događaje sa književnicama, prevoditeljkama, urednicama i kritičarkama.

Šta se promenilo za vaše korisnike zahvaljujući programu?

Promene koje želimo da postignemo kroz ovaj program su promene koje zahtevaju vreme i koje se dešavaju polako i ne uvek jasno vidljivo.

Finansije: