Uspesi i izazovi u primeni dinamičke odgovornosti: Slučaj SCiDEV

sofija.nikic@catalystbalkans.org
u Ponedeljak, 05/15/2023 - 13:56

Uspesi i izazovi u primeni dinamičke odgovornosti: Slučaj SCiDEV

Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN) je pokrenula Regionalnu zajednicu prakse za odgovornost (The Regional Accountability Community of Practice: RACoP) kako bi se poboljšalo kontinuirano učenje i rad neprofitnih organizacija i mreža NPO širom Balkana. Glavni cilj je unapređenje našeg razumevanja odgovornosti prema društvu i praksi kojima se odgovornost postiže u sámom radu.

Kako navodi BCSDN, odgovornost može biti pokretač za promene, a RACoP grupa nudi priliku za diskusiju i razmenu dobrih praksi o tome kako da odgovorimo na negativne trendove u našem regionu, posebno na sužavanje građanskog prostora.

U okviru RACoP-a, predstavljena je i studija slučaja RACoP priče: Uspeh i izazovi u primeni dinamičke odgovornosti – slučaj SCiDEV. Tekst koji prenosimo sa sajta BCSDN-a pruža uvid u rad organizacije "Science and Innovation for Development Center" (SCiDEV) sa sedištem u Tirani, Albanija, koja je posvećena podsticanju održivog društvenog i ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu.

Kao relativno nova organizacija, ističu da su dinamičku odgovornost postavili kao centralni fokus svojih praksi: a mi smo objedinili glavne tačke njihovog pristupa odgovornosti u radu:

  • Objavljivanje godišnjih izveštaja i finansijskih revizija,
  • Posvećenost otvorenom pristupu i razmeni znanja, kao i stalnom učenju,
  • Prioritizacija saradnje, sinergije i koordinacije sa partnerima i zainteresovanim stranama na nacionalnom i regionalnom nivou,
  • Otvoren pristup objavljivanja istraživanja i deljenja podataka kroz dostupne kanale,
  • Ciljane komunikacione kampanje zarad deljenja informacija. To uključuje objavljivanje istraživačkih izveštaja na sajtu, održavanje vebinara ili radionica, kao i saradnju sa medijima,
  • Usaglašenost sa rodnom ravnopravnošću radi zastupanja inkluzivnosti u radu,
  • Upotreba praćenja i evaluacije, korišćenje povratnih informacija zainteresovanih strana i kontinuirano učenje zarad procene uticaja rada i identifikovanja oblasti koje se mogu poboljšati.

Kada je reč o izazovima sa kojima se SCiDEV susreće, navode:

  • Ograničeni resursi i ljudski kapital,
  • Fandrejzing, odnosno prikupljanje sredstava, imajući na umu da se oslanjaju na grantove i donacije za finansiranje rada, dok obezbeđivanje finansiranja može biti dugotrajan i konkurentan proces,
  • Brz tempo digitalnog razvoja, što podrazumeva tehnološke napretke i digitalne prakse. Ovo zahteva stalnu posvećenost učenju, prilagođavanju i inovacijama

Ukoliko se vaša organizacija suočava sa izazovima digitalne transformacije, posetite Proaktor.org i pronađite kurseve za uspešan fandrejzing, optimalno korišćenje strategija u digitalnom marketingu i CRM-u: softveru koji pomaže organizacijama da pojednostave procese i izgrade odnose sa zajednicom. 


Da li u svom radu pronalazite sličnosti ili razlike sa ovom studijom slučaja?

Za više informacija o dinamičkoj odgovornosti SCiDEV-a, posetite ovu stranicu i saznajte koje segmente vašeg rada možete unaprediti pomoću primera kolega iz regiona.

Ova stranica je deo projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Projekat sprovode PartnersGlobal, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo i tri organizacije iz Srbije –  Građanske inicijative, CANVAS i Partneri Srbija, uz podršku Catalyst Balkans.

Prijavi se za mesečne novosti sa platforme Neprofitne.rs

Image CAPTCHA